Home / Czytelnia / Z ostatniej chwili / Wydarzenia / Chemia ABC/Allied Pressroom Products Europe w drukarni Vilpol

Chemia ABC/Allied Pressroom Products Europe w drukarni Vilpol

W ostatnim czasie do grona polskich drukarń offsetowych użytkujących w codziennej produkcji bezalkoholową chemię ABC/Allied Pressroom Products Europe, dołączyła firma Vilpol z Wilkowa Polskiego k. Warszawy. Bezalkoholowy bufor All Star Fount jest obecnie stosowany we wszystkich czterech arkuszowych maszynach, wykorzystywanych przez ten prężnie rozwijający się zakład poligraficzny.

Vilpol to działająca od ćwierćwiecza firma, specjalizująca się w pracach akcydensowych, reklamowych, opakowaniowych i dziełowych, wymagających różnego rodzaju opraw: zeszytowej, miękkiej i twardej. Zatrudnia niemal 200 osób, obsługując licznych klientów, głównie z polskiego rynku. Jej park sprzętowy bazuje na bogato wyposażonej introligatorni (od tego rodzaju usług Vilpol rozpoczynał działalność) oraz czterech arkuszowych maszynach offsetowych w formacie B2 i B1. Do niedawna pracowały one w oparciu o tradycyjną chemię, wymagającą dozowania alkoholu izopropylowego. To jednak zmieniło się wraz z pojawieniem się w drukarni specjalistycznej chemii produkowanej przez ABC/Allied Pressroom Products Europe.
Mówi Andrzej Chełczyński, członek zarządu firmy Vilpol: „Do wyeliminowania alkoholu z procesu drukowania przymierzaliśmy się już od pewnego czasu. Rozmawialiśmy z różnymi dostawcami, ale każdy z nich – jako warunek niezbędny do wdrożenia swoich produktów – podawał konieczność zmodyfikowania maszyn drukujących, m.in. wymiany wałków. Ten wariant z założenia wykluczaliśmy, poszukując firmy, która wdroży chemię umożliwiającą drukowanie bez IPA w użytkowanych przez nas maszynach, bez konieczności ich dostosowywania do nowych warunków produkcyjnych. Taką okazała się dopiero ABC/Allied Pressroom Products Europe”.

Reprezentujący ją specjaliści ds. wdrożeń pojawili się w drukarni Vilpol kilka tygodni temu. „Najpierw bezalkoholowy bufor został wdrożony w jednej z maszyn pełnoformatowych – mówi Paweł Tempczyk, kierownik produkcji. – Efekty były na tyle zadowalające, że wkrótce zalaliśmy nim kolejne dwie maszyny – pół- i pełnoformatową. Z początkiem maja chemia marki ABC/Allied była już wykorzystywana we wszystkich pracujących w naszym zakładzie maszynach”.
Andrzej Chełczyński podkreśla, że istniały zarówno proekologiczne, jak i ekonomiczne przesłanki do wdrożenia tego rodzaju środków chemicznych: „Z jednej strony zależało nam na większej dbałości o zdrowie i bezpieczeństwo naszych pracowników, z drugiej – na wygenerowaniu oszczędności związanych z zastosowaniem materiałów eksploatacyjnych. Na kompleksową ich kalkulację jest jeszcze za wcześnie, ale z naszych wydatków zniknął chociażby kupowany co miesiąc 1000-litrowy kontener z alkoholem. Nasi pracownicy chwalą sobie też większy komfort pracy – z hali maszyn zniknął nieprzyjemny, znany chyba wszystkim drukarzom zapach”.
Przedstawiciele firmy Vilpol wskazują również na aspekty techniczne i jakościowe, związane z wdrożeniem nowej generacji środków chemicznych: „Produkty te wymagają większej uwagi od osób obsługujących maszyny drukujące, kontrolowania odpowiedniego balansu woda/bufor oraz nieco innego podejścia do kwestii regulacji parametrów drukowania. Jednak większa dbałość o sprzęt, jak też wysoka jakość materiałów eksploatacyjnych stosowanych w produkcji, przekłada się choćby na możliwość szybszego osiągnięcia pierwszej odbitki nakładowej. To niepodważalna korzyść ze zrealizowanego wdrożenia” – mówi Andrzej Chełczyński.

Kierownictwo drukarni chwali też kompleksową opiekę posprzedażową, zapewnianą przez specjalistów ABC/Allied Pressroom Products Europe: „Sam proces wdrożenia przebiegł bardzo sprawnie i bezinwazyjnie w kontekście realizowanej na bieżąco produkcji. Przedstawiciele dostawcy odwiedzają nas regularnie, przeprowadzając kontrole, pomiary i ewentualne regulacje każdej z maszyn. Ten aspekt współpracy jest szczególnie warty podkreślenia: z chwilą wdrożenia swojej chemii firma ABC/Allied Pressroom Products Europe czuje się wręcz odpowiedzialna za stan maszyn. To podejście daje nam poczucie bezpieczeństwa i pewności, że użytkowany sprzęt jest pod profesjonalną opieką techniczno-serwisową. Wartość dodaną stanowią też inne środki tej marki, używane m.in. do mycia i konserwacji maszyn” – podkreśla Paweł Tempczyk.
Konrad Lewandowski, współwłaściciel ABC/Allied Pressroom Products Europe, dodaje: „Cieszymy się, że firma Vilpol dołączyła do coraz liczniejszego grona polskich i zagranicznych drukarń offsetowych z powodzeniem stosujących produkowaną, m.in. w naszym warszawskim zakładzie, bezalkoholową chemię. Eliminacja IPA z procesu drukowania staje się coraz częściej „oczkiem w głowie” właścicieli drukarń, nie tylko ze względu na oczywiste korzyści ekonomiczne, ale też rosnące wymagania względem ekologii. Te drugie to z jednej strony wytyczne Komisji Europejskiej, z drugiej – zalecenia samych klientów drukarń, właścicieli marek, którzy zwracają coraz większą uwagę na fakt, czy ich kooperanci realizują politykę zrównoważonego rozwoju. M.in. za sprawą wdrożenia naszej chemii drukarnia Vilpol jest już w tym gronie”.

Fot. Od lewej: Tomasz Reczka - ABC/Allied Pressroom Products Europe i Paweł Tempczyk - Vilpol.

Powiązana zawartość

W ostatnim czasie kilkuosobowa delegacja firmy Polkos – autoryzowanego dealera urządzeń marek Roland oraz Xenons – spędziła prawie dwa tygodnie w Chinach. W ramach współpracy z firmą Xenons przedstawiciele dystrybutora zwiedzili nowoczesne fabryki producenta, przyglądając się z bliska zaawansowanym procesom produkcyjnym i nowym technologiom; z zapoznali się również z najnowszymi produktami i prototypami maszyn, które dopiero będą wprowadzane na rynek.

6 czerwca 2024 r. w Hotelu Grzegorzewski w Tuszynie koło Łodzi odbyło się doroczne Walne Zebranie Sprawozdawcze Członków Polskiej Izby Artykułów Promocyjnych (PIAP). Wydarzenie dla zrzeszonych w Izbie przedstawicieli branży artykułów promocyjnych z całej Polski zwieńczył uroczysty bankiet, podczas którego wręczono Jubileuszowe Statuetki PIAP 2024.

Kilkadziesiąt osób, reprezentujących kadrę zarządzającą drukarń wąskowstęgowych, wzięło udział w sympozjum zorganizowanym przez firmę Mark Andy z myślą o jej klientach z Polski. Wydarzenie odbyło się 9 maja br. w Zamku Topacz w Ślęzie. Złożyło się na nie kilka wystąpień, które – w odróżnieniu od wcześniejszych tego typu spotkań dla użytkowników maszyn amerykańskiego producenta – koncentrowały się nie tylko na aspektach rynkowych i technologicznych. Uczestnicy mieli bowiem okazję wysłuchać prezentacji na temat cyberbezpieczeństwa czy wykładu motywacyjnego.

*Informacje o modułach reklamowych do zestawień tematycznych:

Moduły reklamowe do zestawień przygotowywane przez nasze zewnętrzne studio graficzne (w wym. 180 x 40 mm), w oparciu o przesłane do nas w tym celu następujące materiały Klienta:
- logotyp w rozdzielczości 300 dpi (formaty: AI, CDR, EPS, JPEG, PDF lub TIFF)
- nazwa firmy wraz z formą prawną
- adres: ulica, numer, kod pocztowy, miejscowość
- jeden numer telefonu i jeden numer faksu
- jeden adres e-mail i jeden adres strony www
- opis działalności do 600 znaków ze spacjami.

Moduły są przesyłane do Klienta przed drukiem w celu akceptacji.

W cenie modułu zawarta jest jedna poprawka Klienta i wszelkie korekty ewentualnych błędów zawinionych przez naszą redakcję lub studio graficzne.

Dodatkowe zmiany treści są dodatkowo płatne, uzależnione od czasu pracy studia.